Kidshamsters
Gyerekek és hörcsögök

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik." Anatole France 

MENÜ

A dzsungáriai törpehörcsög - törpehöri

 

Mivel mi a hörik közül a dzsungikat választottuk, így a továbbiakban róluk szeretnék bővebben írni.

 

 

A külső

 

Nagyságuk kb.6-10 cm. Farkuk nagyon apró, kb. 8-11 mm.

Eredeti színük az úgynevezett vadas szín. Hátuk szürkésbarna, hasuk fehér. Gerincük vonalán fekete csík fut. Másik két elterjedt színváltozata a pearl (fehér, fekete gerinccsíkkal), illetve a kék (hamuszürke, fehér hassal).

A vadonban szürkés bundájuk télen kifehéredik, hogy könnyebben elrejtőzhessenek a ragadozók elől. (Orosz winter-white „télen fehér” hörcsögnek is nevezik ezt a fajt.) Ez fogságban nem mindig figyelhető meg.

Ma már többféle, különleges színvariáció létezik a Campbell törpehörcsöggel való keresztezés eredményeképp. Ilyen színek a mandarin, bézs, camel, perl-mandarin, fekete stb…Megfelelő tenyésztéssel a campbelles vonásokat (pl.: harapósság) el lehet tüntetni.

 

 

A viselkedés

 

Ahhoz, hogy megértsük állatkánk szokásait, szükségleteit, jó ha utánajárunk, honnan is származik, eredeti élőhelyén hogyan viselkedik, mit miért tesz?

 

 

A dzsungáriai törpehörcsög eredeti élőhelye Belső-Ázsia.

Föld alatti barlangrendszerben lakik, kb. 1 m mélyen. Alagútak kötik össze a különféle helységeket. Így van külön hálóhelyük, éléskamrájuk és illemhelyük is.

 

Tipp! Otthon kedvezzünk neki mi is! Tegyünk a terráriumába pl.: lefogyott wc papír gurigát, vagy papírtörlő gurigáját! Ezekből akár mi is összeragaszthatunk alagútrendszert. De kaphatók olyan hörcsögpaloták is, amelyekhez különféle csőrendszer tartozik. Nagyon szeretnek benne bújkálni.

 

Tipp! Figyeljük meg, ahogy terráriumában kialakítja a különféle helyiségeket! Pl.: Külön sarokban végzi el kisdolgát. Kialakítja hálóhelyét, amit forgáccsal, papírral, szénával bélel ki, fészket épít magának. És természetesen elkészíti saját élelemraktárát is, ahová elrejti a táplálékot szűkösebb időkre.

 

 

Föld alatti járataikból csak szürkületkor bújnak elő.Érzékszerveik is ehhez az életmódhoz alkalmazkodtak. Csak másfél méterig látnak élesen, ezt kompenzálja jó hallásuk és kifinomult szaglásuk.

 

Tipp! Mivel csak a közeli dolgokat, mozgást érzékelik, óvatosan közelítsünk hozzájuk, ne ijesszük meg őket! Ha benyúlunk a terráriumba, lassan tegyük, várjuk meg, míg észreveszik a kezünket, hogy lássák, nem ragadozók vagyunk, hanem a gazdi! Mivel éles a hallásuk, kerüljük a hangoskodást, a hírtelen zajkeltést, mert attól szintén megijedhetnek! Kifinomult szaglásuk az élelemkeresésben segíti őket. Ezért figyeljünk arra, hogy ha benyúlunk hozzájuk, csak tiszta kézzel tegyük, ne érezzenek rajta ételszagot, mert könnyen megkóstolhatják ujjunkat, azt valamilyen finom falatnak gondolván!

 

 

Éjszakai életmódjukat otthonunkban is gyakorolják. Este élednek fel, napközben főként alszanak. Ez annyiban módosult vadon élő társaikhoz képest, hogy kedvencünk hangunkra, mozgásunkra napközben is előbújik, illetve egy kis csemegével bármikor előcsalhatóak fészkükből.

A vadonban az éjszakát élelemszerzéssel, gyűjtögetéssel töltik. Pofazacskójukba gyűjtik az ételt, majd elraktározzák föld alatti éléskamrájukban. Magokkal, gyökerekkel, levelekkel, rovarokkal táplálkoznak.

 

Tipp! Ezt az ösztönös viselkedést otthon is megfigyelhetjük. Amikor megtöltjük tálkáját magokkal, azonnal gyűjtögetni kezd. Kiválogatja kedvenceit és azokat pofazacskójába tömi. Amikor már nem fér több, a terráriumban elrejtett éléskamrájához megy. Ezt általában az egyik sarokban alakítja ki. Mellső lábával kipréseli pofazacskójából az élelmet, majd gondosan betakarja forgáccsal.

 

Éléskamra

 

Éléskamra az alom alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy éjszaka alatt akár 3 km-t is megtehetnek ezek az apró állatok.

Tipp! Terráriumukba mindenképpen tegyünk mókuskereket, hogy kielégítsük mozgásigényüket!

 

 

Vadon élő társaik területvédők, egyneműek nem igazán férnek meg békében egymás mellett. A nőstény és a hím is szinte csak a párzás idejére él társas kapcsolatban. Ellenségeit kerregő, cserregő, sípoló hanggal két lábra állva igyekszik elijeszteni.

Tipp! Otthon egyedül tartsuk őket! Ha több hörcsögünk van, akkor mindenkinek legyen meg a saját lakhelye, külön terráriuma! Párzás idejére óvatos összeszoktatással tehetjük őket össze.

 

Megosztás a Facebook-on

 

Hírek

 • Megújult kiscsapat
  2014-03-15 19:57:11

  Itt a tavasz, tenyészetünkben is eljött a felfrissülés ideje. Több hörikénk is nyugdíjba vonult, Budapestről pedig új lakók érkeztek. Köszönet értük a Walhalla és Karfiol hobbitenyészetnek, Anikónak és Mariannak. Képek az új csapatról a Hörcsögeink menüpontban láthatók.


   

 • A daganat gyógyítása állatoknál
  2013-09-09 00:59:55

  A hörcsögök egyik jellegzetes betegsége a daganat. 
  ....állatorvosi tapasztalatok alapján a rák gyógyítható az állatoknál DEUTÉRIUM MENTES víz segítségével ... Tovább olvasom

   


   

 • Köszönöm a látogatást!
  2011-03-19 22:58:29

  látogató számláló

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet