Kidshamsters
Gyerekek és hörcsögök

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik." Anatole France 

MENÜ

Tenyésztés

 

Sok érdekes, vagy inkább szomorú történetet hallottam ebben a témakörben:

 

Pl.: ”Vettem egy nőstény hörcsögöt, egyedül tartottam, de néhány nap múlva kicsinyei születtek.”

Az ok: A nőstény már akkor vemhes volt, mikor megvásároltuk. Akkor fordul elő, ha az alomban született nőstény és hím kishörcsögöket 4 hetes koruk körül nem választják szét. Már ekkor ivarérettek és még akkor is, ha testvérekről van szó, akár pározhatnak is. Ezt nevezik beltenyészetnek, a kicsik akár betegen is születhetnek, vagy hordozhatják a hibás géneket. (Embereknél ezt vérfertőzésnek hívják.)

 

Másik történet: "Egy alomból veszek egy fiú és lány hörcsögöt, hogy ne unatkozzanak és később majd szülessenek kishörcsögök.”

Ez elég nagy baj, szintén testvérekről van szó, ne tegyük őket párba, mert az eredmény a fent említett beltenyészet lesz. Hasonló probléma adódhat akkor, ha az alomból az anya mellől 4 hetesen nem veszik ki a hím kishörcsögöket. Ők már ivarérettek lehetnek, és akár párosodhatnak is az anyával.

 

Mindenképpen jó, ha tisztában vagyunk a tenyésztés legfontosabb alapelveivel. Nemcsak akkor, ha mi is szeretnénk kis hörcsögkölyköket nevelni, hanem vásárláskor is tudni fogjuk, mire kell odafigyelnünk, mit kell megkérdeznünk az eladótól, tenyésztőtől, ha egészséges és szelíd hörcsögöt szeretnénk hazavinni.

 

Tenyésztéshez mindenképpen olyan hímet és nöstényt válasszunk, akik semmilyen rokoni kapcsolatban nem állnak egymással! A hobbitenyésztők általában családfát vezetnek hörcsögeikről. Így ha tőlük vásárolunk kishörcsögöt, meg tudják nekünk mondani, hogy kik a felmenők (szülők,nagyszülők). Ennek tudatában már biztosak lehetünk abban, hogy mely hörcsögök közt van rokoni kapcsolat és melyek tehetők párba. Az ilyen párosításokból tiszta vérvonalú, egészséges kishörcsögök születhetnek.

 

A hörcsögök kb.4 hetesen már ivarérettek. De tenyészetbe csak kb.2 hónapos koruktól vonhatók. Egészségesebb kicsinyek születnek, ha hagyjuk, hogy a szülők felnőtté váljanak mind testileg, mint szellemileg. Ez utóbbi is fontos, mert azoknál a hörcsögöknél, akik túl fiatalon szülnek gyakori jelenség, hogy megeszik kicsinyeiket. Ez akkor fordul elő, ha valamilyen okból úgy érzik, hogy nem tudják felnevelni kicsinyeiket. (Pl.kevés az élelem, nincs elég tej vagy nem elég érettek a feladathoz.)

Egészséges kicsinyek akkor születnek, ha fokozottan figyelünk az anya táplálkozására, már a tervezett terhesség előtt és a szoptatás alatt (és persze után is). Ilyenkor érdemes a megszokott magkeverék és zöldség-gyümölcs mellé vitamincseppeket tenni az ivóvízbe, illetve több fehérjét adni (pl.tejföl,sajt,túró,lisztkukac). Az anya ösztönösen több élelmet gyűjt és ratároz el éléskamrájába, akár több ilyen rejtekhelyet is készít. Ezért adjunk neki több magot, hogy biztos lehessen afelől, van elég tápláléka a kicsik felneveléséhez!

Érdekes pontja a tenyésztésnek az apa és anya összeismertetése. Mivel területvédők, nem mindig fogadják el egymást első látásra. Ezért ajánlatos lassan összeszoktatni őket.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Hírt Krisztina ( MyHamsters tenyészet) ötlete alapján készítettük el ez a szoktatóketrecet.

Napi néhány perces ketreces ismerkedés után megszokták és később már nem bántották egymást a hörcsögök.

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

Hörcsögpuszi.

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Most már ketrec nélkül.

Ismerkedés.

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Együtt eszegetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Együtt alszunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nőstény 4 naponta 24 órán keresztül fogamzóképes. Ilyenkor olyan illatanyagot bocsájt ki, amivel a hímet magához csalogatja. A párzási rituálé egymás szagolgatásával kezdődik. Orrukat összeérintik, majd jön a kergetőzés. A nőstény elszalad, majd lelapulva várja a hímet. Ez a fogócska megy aztán át a valódi párzásba.

Ha az apa és az anya jól megtűrik egymást, együtt hagyhatjuk őket, de a szülés előtti időszakban a nőstény agresszívvá válhat, ezért ilyenkor már jobb különtenni őket. Illetve azért is jobb ha külön vannak, mert szülés után a nőstény ismét fogamzóképes lesz. Az anya szervezetét nagyon megviselné, ha 3 hetente újabb kölyköket szülne.

A terhesség ideje 18-22 nap.

Vinnyogó hang a fészekből, ez jelzi,hogy megszülettek a picik és persze folyton éhesek. A kölykök száma általában 4-8. Csukott szemmel, csupaszon jönnek a világra. Színük rózsaszín, de néhány nap múlva a megjelenő pigmentekből következtetni lehet későbbi színükre. Kb.1 hetesen szőrösödni kezdenek. Már csukott szemmel is elindulnak világot látni, de az anyjuk mindig visszaviszi őket a fészekbe. Szemük kb. 2 hetesen nyílik ki. 3 hetes korukig szopnak, majd megkóstolják a mama ételét is. 3,5-4hetes korukban elválaszthatók az anyjuktól.

Az újszülötteket lehetőleg ne háborgassuk, ne fogjuk meg legalább 2 hetes korukig. A terráriumot se takarítsuk ez idő alatt! (Esetleg azt a sarkot, ahová az anya kisdolgát végzi.) Mert ha az anya veszélyt érez, bánthatja kicsinyeit.

Amikor kinyílt a picik szeme, elkezdhetjük őket kézhez szoktatni. Ha időben elkezdünk velük foglalkozni, szelídekké válnak.

A szülés, szoptatás mindig kifárasztja az anyát,ezért az elválasztás után még legalább 2 hétig hagyjuk pihenni, regenerálódni. A szüléstől számított 1,5 hónapig ne tegyük össze újból a párjával, mert egy kimerült szervezetű anya gyengébb immunrendszerű utódokat szülhet. Illetve az anyahörcsög egészségét is veszélyeztetjük ezzel.

 

Hím vagy nőstény?

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

A hím és nőstény hörcsögök már pár naposan megkülönböztethetők. A képen 6 napos picúrok láthatók. A bal oldali sötét a kisfiú: a nemiszerv nagyobb, kiemelkedő, távolabb esik a végbélnyílástól. A jobb oldali világosabb a kislány: a nemiszerv kisebb és nagyon közel van a végbélnyíláshoz. Ha jól megfigyeljük, a mellbimbók is sokkal jobban látszanak, mint a kisfiúnál.  

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás a Facebook-on

 

 

 

 

Hírek

 • Megújult kiscsapat
  2014-03-15 19:57:11

  Itt a tavasz, tenyészetünkben is eljött a felfrissülés ideje. Több hörikénk is nyugdíjba vonult, Budapestről pedig új lakók érkeztek. Köszönet értük a Walhalla és Karfiol hobbitenyészetnek, Anikónak és Mariannak. Képek az új csapatról a Hörcsögeink menüpontban láthatók.


   

 • A daganat gyógyítása állatoknál
  2013-09-09 00:59:55

  A hörcsögök egyik jellegzetes betegsége a daganat. 
  ....állatorvosi tapasztalatok alapján a rák gyógyítható az állatoknál DEUTÉRIUM MENTES víz segítségével ... Tovább olvasom

   


   

 • Köszönöm a látogatást!
  2011-03-19 22:58:29

  látogató számláló

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet