Kidshamsters
Gyerekek és hörcsögök

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik." Anatole France 

MENÜ

 

A dzsungáriai törpehörcsög gondozása

  

A lakhely

 

 

Először is el kell döntenünk, hol és miben fog lakni hörcsögünk. Az állatkereskedésekben többféle lakhelyet árusítanak, ebből kell kiválasztanunk a nekünk legjobban tetszőt. Léteznek ketrecek, terráriumok és műanyagból készült hörcsögpaloták is. Van aki az egyikre és van, aki a másikra esküszik.

 

Mi a terráriumot választottuk. Miért?

 

Mérlegeltük a különféle lakhelyek előnyeit és hátrányait:

 

Hörcsögketrec

 

A ketrec bár jól szellőzik, de benne könnyebben meg is fázhat a höri. Van, aki azért szereti, mert a rácsokon felszaladgál, tornázik a hörcsög. Ez lehet rossz is, ha pl.: rosszul esik, meg is ütheti magát. Vemhes anyahörcsögök esetében ez még veszélyesebb. Illetve kölykök esetén a picik beszorulhatnak a rácsok közé, vagy akár ki is eshetnek. Egy höritartó negatív élménye, hogy kedvence éjszakánként rágcsálja a rácsokat, ami roppant idegesítő hangot ad. Ilyen esetben meg lehet próbálni fogkoptatót adni a hörinek, de az is lehet, hogy unatkozik, vagy kicsinek találja a helyét.

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek KidshamstersA terrárium üvegén keresztül jól megfigyelhetők a hörik. Könnyen benyúlhatunk hozzájuk, de arra figyeljünk, hogy mivel felűlről közelítünk feléjük, nehogy ellenségnek, valamilyen ragadozó állatnak gondolják kezünket!  Ezért mindig lassan, óvatosan, nyúljunk feléjük, hagyjunk időt arra, hogy észrevegyen minket és tudatosuljon benne, hogy mi vagyunk azok! A terrárium könnyen takarítható. Gyerekek esetében figyeljünk arra, hogy a széle csiszolt legyen, nehogy megvágják magukat vele! Illetve olyan helyre tegyük, ahol nem ránthatja le a gyerkőc! Terráriumot rendelésre is készíttethetünk egyedi méretben vagy vehetünk készen is. Ha van olyan ismerősünk, aki díszhalakkal foglakozik és van felesleges akváriuma, az is megfelel erre a célra. A lényeg, hogy elég nagy alapterületű legyen és elég magas, hogy állatkánk ki ne kapaszkodjon belőle. A mi hörikéink 30x40-es terráriumokban laknak, melynek magassága 30 cm.

 

Hörcsögpalota

 

Lehet kapni olyan hörcsögpalotákat is, melyek átlátszó műanyagból készülnek és különféle kiegszítőkkel  bővíthetők, variálhatók . A dzsungáriai törpehörcsögök nagyon élvezik pl.:a csőrendszerben való bújkálást. A gyerekeknek is  tetszenek ezek a színes "paloták" és mivel műanyagok, nem törékenyek. Ennél  hátrány a kicsit nehezebb takarítás illetve a terráriumhoz viszonyított magasabb árfekvés.

 

 

 

 

 

Keressünk megfelelő helyet a lakásban hörikénk számára! Mivel éjszakai állatok, eredeti élőhelyükön is csak szürkületkor bújnak elő, árnyékos helyre költöztessük! Nem szeretik a tűző napot és a huzatot. A megfelő hőmérséklet számukra a 20-25 fok.

Mivel hörikénk éjszaka aktív életmódot él, rágcsál, mókuskerekezik, szöszmötöl, olyan helyet válasszunk, ahol ezzel nem zavarja a mi pihenésünket! Hálószobába semmiképpen ne tegyük!

 

Ezután rendezzük be kedvencünk lakhelyét!

Szükségünk lesz alomra, ami lehet forgács vagy széna. Mi a forgácsot választottuk. Nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be! Nem javaslom, hogy asztalos ismerőstől hozzunk erre a célra faforgácsot, mert baj is lehet belőle, ha pl.: gombás, atkás vagy poros, kedvencünk bőre viszketni fog tőle, akár a szőre is kihullhat. Kisállatkereskedésekben kapható jó minőségű, tiszta forgács és nem is kerül sokba!

Válasszunk hörinknek valamilyen búvóhelyet, házikót! Szüksége van olyan helyre, ahova elvonulhat, ahol nyugodtan pihenhet. Itt lehetőleg ne zavarjuk! A hörcsögház, odu készülhet fából, műanyagból, kerámiából. Nagy a választék az üzletekben.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Oduban alszanak a hörcsögök.

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Ne feledkezzünk meg mozgásigényük kielégítéséről sem! Mindenképpen vegyünk egy mókuskereket! Ebből is sokféle létezik már.

 

 

 

 

 

 

Tehetünk még be hörcsögünknek wc papír gurigát vagy papírtörlő gurigáját. Ezekben szeretnek bújkálni és nagy élvezettel rágják szét, hogy az apró darabokból a fészküket, odujukat béleljék ki.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

A törpehörcsögök nagyon szeretnek tisztálkodni, sokszor figyelhetjük meg azt, hogy úton útfélen megállnak és mosdanak. Ezért nagyra értékelik, ha lakhelyüket felszereljük homokfürdővel is. Erre alkalmas az állatkereskedésben kapható, nagyon finom szemcséjű csincsillahomok. Mi műanyag kompótos tálakat használunk erre a célra. Pici homokot teszünk az aljára.

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Érdekes, hogy ha megfogjuk a hörcsögöket, kezünk érintése után mindig megmosdanak, ha homokfürdőjük is van, első útjuk biztosan oda vezet. Nagyon mókásan hempergőznek benne és a szőrük is csillogóbb tőle.

 

 

 

 

 

Mivel a hörcsögök foga folyamatosan nő, gondoskodjunk fogkoptatóról! Kaphatók különféle fogkoptatók az üzletekben, még vitaminos változatban is. De választhatjuk erre a célra a madaraknak árusított szépiát, mely még kálciumot is tartalmaz. Fogkoptatásra alkalmas még a szárazkenyér is.

 

A hörcsög lakhelyét elég hetente-kéthetente kitakarítani. Ekkor csináljunk egy teljes alomcserét! Mivel általában egy sarokba piszkít, elég, ha ebben a sarokban gyakrabban cseréljük az almot. Van olyan hörcsög, amelyik a hörcsögfürdőt használja toalett gyanánt, akkor pedig elég a homokot cserélni.

Figyeljünk arra, hogy a hörcsög állandóan raktározza az élelmet, ezért ellenőrizzük, nehogy romlandó ételt dugjon el az "éléskamrájában"! Ne hagyjuk bent megromolni az ételmaradékokat (zöldség, gyümölcs, fehérje)!

 

 

 

 

 

Etetés-itatás

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Szükségünk lesz egy tálkára,amibe a magkeveréket tehetjük.

Illetve olyan „edénykékre” , amikben a zöldséget-gyümölcsöt, fehérjét (pl.: tejföl) kínálhatjuk nekik. Ez lehet befőttes üveg csavaros fedele, de tejföl adásáára alkalmas az ásványvizes palack műanyag kupakja is.

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

Megoszlanak a vélemények arról, iszik-e a hörcsög? Kell-e neki itató? Mivel én azt látom, hogy a mi hörijeink minden nap isznak vizet, ezért azt mondom, hogy mindenképpen vegyünk számukra egy golyós itatót!

 

 

 

 

 Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

 

 

 

 

  

 

 Mit eszik a hörcsög?

 

Elsősorban magvakat.

Állatkereskedésekben többféle magkeverék is kapható. Van olyan is, amelyik kifejezetten törpehörcsögök számára készül. Érdemes időt szánni arra, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbbet. Lehet kísérletezni is, melyik válik be nekünk a legjobban. Érdemes a jobb minőségűt választani, ami többféle összetevőből áll és vitamint is tartalmaz.

A magkeverékek általában tartalmaznak: napraforgómagot, búzát, kukoricát, lenmagot, kölest, zabot, tökmagot. Általában van bennük fehérjetartalmú táp is. Némelyikhez adnak olajos magvakat is pl.: földimogyorót. Van, amelyik szárított zöldségeket, gyümölcsöket is tartalmaz pl: paprika, paradicsom, zöldborsó, mazsola, ananász. És olyan is, amelyikhez gyógynövényeket kevertek pl.: körömvirág.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

Magkeverék hörcsögöknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel összetételük hasonló, de nem ugyanaz, vehetünk többfélét és azt adhatjuk felváltva, de ki is egészíthetjük a magkeveréket mi is. Pl.: külön kapható szárított zöldség mix vagy gyümölcs mix. Vehetünk szárított borsószirmot, amit nagyon szeretnek. De adhatunk külön diót is nekik.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Borsószirom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy kedvenc a napraforgómag, amit általában a magkeverékek tartalmaznak, de jutalomfalat gyanánt nálunk nagyon bevált: szelídítéskor mindig szívesen elfogadják a kezünkből a hántolt magot. Vigyázat! Hízlal, ezért túl sokat nem szabad adni belőle!

Lehet kapni különféle dropszokat (pl.: joghurt dropsz) amik fehérjét tartalmaznak.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Kedveskedhetünk nekik mézesrúddal, mézeskarikával, amelyek mézből, gabonából, szárított gyümölcsökből készülnek és olyan kemények, hogy meg kell hörinknek dolgozni minden falatért, ami jó kis elfoglaltság neki. Viszont hízlal, ezért én csak azoknak a höriknek adom, amelyek kicsit karcsúbbak.

 

 

 

 

Nagyon fontos, hogy hörcsögünket naponta megkínáljuk valamilyen friss gyümölccsel és/vagy zöldséggel. Adhatunk nekik almát, szőlőt, répát, zöldpaprikát, paradicsomot, kígyóuborkát. Kaphatnak még epret, málnát, körtét, barackot, zellert, borsót.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Tavasszal, nyáron tiszta helyről szedhetünk pitypanglevelet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A banánról és a salátáról megoszlanak a vélemények, mivel puffasztó hatásúak, esetleg nagyon kis mennyiségben adhatunk nekik.

A K betűs zöldségek kerülendők: krumpli, káposzta, karalábé.

Mérgező a répa és a paradicsom zöldje!

Fontos a  hörik számára a fehérje bevitel. Nálunk naponta kapnak valamilyen fehérjeforrást. Ez lehet sajt, tejföl, túró, főtt tojás illetve nagy kedvenc a lisztkukac.

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Lisztkukacok dobozban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Lisztkukacot eszik a hörike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekes megfigyelés, hogy nem egyforma a hörcsögök ízlése. Pl.: van, amelyik megeszi a répát és van, amelyik hozzá sem nyúl. Legtöbbjük imádja a sajtot, de van amelyik nem szereti. Ezért érdemes próbálkozni, kitapasztalni, mik hörcsögünk kedvencei és miket nem fogyaszt el, ezeket mással pótoljuk!

 

 

Szeretgetés

 

Az etetés-itatás mellett nagyon fontos,hogy naponta legalább 10 percet foglalkozzunk a hörikénkkel!

Akkor lesz szelíd a kedvencünk, ha pici korától kezdve hangsúlyt fektetünk a szelídítésre és rendszeresen tartjuk is vele a kapcsolatot. Pl.: esténként kézbe vesszük egy kicsit, megsimogatjuk. A hörcsögök általában már a hangunkra a terrárium ablakához szaladnak és olyanok is vannak, amelyek, ha benyúlunk, azonnal belemásznak a tenyerünkbe, hogy vegyük ki őket.

 

 

 

Megosztás a Facebook-on

 

 

 

Hírek

 • Megújult kiscsapat
  2014-03-15 19:57:11

  Itt a tavasz, tenyészetünkben is eljött a felfrissülés ideje. Több hörikénk is nyugdíjba vonult, Budapestről pedig új lakók érkeztek. Köszönet értük a Walhalla és Karfiol hobbitenyészetnek, Anikónak és Mariannak. Képek az új csapatról a Hörcsögeink menüpontban láthatók.


   

 • A daganat gyógyítása állatoknál
  2013-09-09 00:59:55

  A hörcsögök egyik jellegzetes betegsége a daganat. 
  ....állatorvosi tapasztalatok alapján a rák gyógyítható az állatoknál DEUTÉRIUM MENTES víz segítségével ... Tovább olvasom

   


   

 • Köszönöm a látogatást!
  2011-03-19 22:58:29

  látogató számláló

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet