Kidshamsters
Gyerekek és hörcsögök

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik." Anatole France 

MENÜ

Gyerekek és hörcsögök

 

 

Pihe-puha szőrgombóc, akit még simogatni is lehet…melyik gyerek ne örülne egy ilyen szeretnivaló állatkának!?

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

Íme néhány ötlet, jó tanács, tipp, hogy a gyerek és a hörcsög is élvezze az együttélés örömeit:

 

Mielőtt hazahoznánk az állatkát, közösen tanulmányozzuk, mire is van szüksége, hogyan kell gondozni, mit szeret és mit nem!

Együtt szerezzük be a lakhelyéhez szükséges felszereléseket, a hörcsögeledelt! Közösen rendezzük be a terráriumot! Érezze a gyerek, hogy ő is aktív részese lehet az előkészületeknek!

Mire otthon mindent előkészítettünk, már nagy izgalommal fogják várni az új családtagot.

Ha van rá lehetőség, együtt menjünk el a hörcsögért, ezt mindig nagyon élvezik, különösen, ha ők választhatnak a picik közül!

Ezután következik a gyerek tolerancia fejlesztése, ugyanis meg kell érteniük, hogy a kishörcsög egy érző lény, akinek szokásaihoz neki is alkalmazkodnia kell.

Pl.: Miután hazavittük az állatkát, tegyük előre elkészített otthonába! Általában elfárasztja őket az utazás és még az új helyet is meg kell szokniuk. Előfordul, hogy ilyenkor elbújnak, hogy kipihenjék magukat.1-2 nap alatt általában megszokják a változást, de addig türelmesnek kell velük lennünk.

Ha alszanak, lehetőleg ne zavarjuk meg álmukat! Persze egy kis csemegével óvatosan előcsalogathatjuk őket. Később akár hangunkra vagy a magos zacskó csörgésére is kíváncsian előbújnak.

Tanítsuk meg gyerekünket a törpehörcsög helyes megfogására! Az a leghumánusabb, ha megvárjuk, míg a tenyerünkbe mászik. Van, amelyik felugrik a kezünkre, amint a terráriumba nyúlunk. Ha másként nem megy, óvatosan nyúljunk a hörcsög hasa alá, és emeljük fel! Semmiképp ne szorítsuk meg az állatkát!

Vigyázzunk arra, nehogy kiugorjanak kezünkből! Megüthetik magukat. Ezért a gyerekek mindig föld közelében vagy ágyon ülve játszanak vele! Ha vissza szeretnék tenni a helyére, úgy vigyék, hogy egyik kezükben ül a hörcsög, másik kezükkel pedig kupolát formáznak fölé!

A gyerekek is aktív részesei lehetnek a hörcsög gondozásának. A gyerek korától függ, milyen feladatokat bízhatunk rájuk. Már az egészen kicsi gyerek is segíthet az etetésben, pl.: a magos tálka feltöltésében. A nagyobbaknak akár lehet ez az önálló feladatuk, hogy naponta ellenőrizzék az etető tálkát és tegyenek az itatóba friss vizet!

Az etetés egyik élvezetes pontja, amikor a hörcsög a kezünkből eszik. Egyik kedvencük a napraforgó mag. Csippentsünk egyet mutató és hüvelyk ujjunk közé! A hörcsög vagy kiveszi onnan vagy kieszegeti ujjaink közül.

Törpehörcsög gyerek KidshamstersHasonló élmény lehet az is, ha ujjunk hegyére egy kis tejfölt teszünk és hagyjuk, hogy a hörcsög lenyalogassa róla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

 

A gyerekek segíthetnek a takarításban is, pl.: a friss forgács beszórásában, vagy a terrárium berendezésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nálunk közös esti program a hörcsög simogatás. Minden höri minden nap kijön a terráriumból egy kis szeretgetésre, hogy szelídek maradjanak. Erre azért van szükség, mert ha sokáig nem foglalkozunk velük, elszokhatnak az embertől. De ez a közös elfoglaltság mindenkinek jót tesz pl.: a napi sressz levezetésének hatékony módja az állatsímogatás.

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

 

Simogatás közben elaludt a hörike.

 

 

 

 

 

 

 

Bár a gyerekek inkább fogdosni szeretik az állatokat, mint nézni, de sok vidám pillanatot hoznak az életünkbe már azzal is, ha csak megfigyeljük, amit csinálnak, ahogy viselkednek. Ilyen lehet pl.: a mókuskerekezés, vagy amikor pofazacskójukba tömik az élelmet, hogy utána elrejthessék, de időnként nagyon mókás pózokban alszanak, arról már nem is beszélve, ahogy homokfürdőt vesznek.

Törpehörcsög gyerek Kidshamsters

 

 

Gurigában alvás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy amióta törpehörcsögeink vannak, mi is több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, az olajos magvakról már nem is beszélve. Lányom megkívánta a tökmagot, annyira tetszett neki, ahogy a hörcsög két lábra állva kibontja és megeszi. Úgyhogy vettünk mi is magunknak egy zacskóval,így új programunk a tökmagevés.

 

 

Megosztás a Facebook-on

 

 

Hírek

 • Megújult kiscsapat
  2014-03-15 19:57:11

  Itt a tavasz, tenyészetünkben is eljött a felfrissülés ideje. Több hörikénk is nyugdíjba vonult, Budapestről pedig új lakók érkeztek. Köszönet értük a Walhalla és Karfiol hobbitenyészetnek, Anikónak és Mariannak. Képek az új csapatról a Hörcsögeink menüpontban láthatók.


   

 • A daganat gyógyítása állatoknál
  2013-09-09 00:59:55

  A hörcsögök egyik jellegzetes betegsége a daganat. 
  ....állatorvosi tapasztalatok alapján a rák gyógyítható az állatoknál DEUTÉRIUM MENTES víz segítségével ... Tovább olvasom

   


   

 • Köszönöm a látogatást!
  2011-03-19 22:58:29

  látogató számláló

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet