Kidshamsters
Gyerekek és hörcsögök

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot,
lelkünk egy része mélyen alszik." Anatole France 

MENÜ

Hörcsögöt Karácsonyra...?

 

Hamarosan itt a Karácsony! A gyerekek már lelkesen nézegetik a hipermarketek játékkatalógusait és írják a levelet a Jézuskának. De mi van akkor, ha a listán a " Kedves Jézuska! Szeretnék egy hörcsögöt! " is szerepel? Ezzel az írással azoknak a szülőknek szeretnék segíteni,akik hasonló dilemma előtt állnak és nem tudnak dönteni, hogy legyen hörcsög vagy ne legyen!

 

Kaptam már leveleket olyan gyerekektől, akik nagyon szeretnének hörcsögöt, de a szüleik nem nagyon örülnének neki. És beszéltem már olyan szülőkkel is, akiknek negatív tapasztalataik vannak a hörcsögökkel kapcsolatban.

 

Nézzük hát az érveket és ellenérveket:

 

Egy szülő mondta nekem: " Gyermekkoromban volt hörcsögöm, de nagyon hamar elpusztult. Nekem többet nem lesz hörcsögöm! "

Igen, a hörcsögök nem túl hosszú életű állatkák. Kb.: 2 évig élvezhetjük társaságukat. Ha azonban sokkal hamarabb elveszítjük, annak oka van. Ezért csak megbízható helyről szerezzük be kedvencünket! Olyan helyről. ahol biztosítanak minket afelől, hogy az általunk választott hörcsög szülei nem rokonok. A beltenyésztettség nagy bajokat okozhat, nagyobb az esély a genetikai betegségekre, mint pl.: daganatos betegség. Ezek az állatok sajnos sokkal hamarabb el is pusztulnak. Ha emellett a hörcsögtartás legfontosabb szabályait is betartjuk, egészen biztos, egészséges, hosszú életű lesz kis kedvencünk.

 

Egy másik szülő tapasztalata: " Nekünk is volt hörcsögünk régen, de nem tudtunk mit kezdeni a szaporulattal! "

Nos igen, ha párban tartjuk a hörcsögeinket, előbb-utóbb számíthatunk utódokra is. A hörcsögtenyésztésnek azonban megvannak a szabályai, amiket nagyon fontos betartani. A hörcsögök területvédő állatkák, ezért egyedül is remekül eléldegélnek. Ezért azt javaslom, egyedül tartsuk kedvencünket!

 

Következő szülői vélemény: " Nem szeretem az ilyen kis szőrös állatokat, mint a hörcsög, egér stb...! "

Ezt egy barátnőm mondta nekem, aki tőlünk sajnos messze lakik, de eljött hozzánk látogatóba és nálunk töltött 2 éjszakát. Megmutattam neki, hogy ezek a jószágok szelídíthetők, simogathatók. Végül vitt magával egy hörit a gyerekeinek:)

 

4. szülői aggály: " Büdös! "

Ezek az állatkák nagyon rendesek, mert kiválasztanak egy sarkot, ahova pisilnek. Ezért ha naponta egy kis lapát segítségével kiszedjük a nedves almot és frisset szórunk a sarokba, egészen biztos, hogy semmi szaguk nem lesz. Egyébként elég hetente, másfél hetente almot cserélni náluk.

 

És végül: " Mibe kerül a fenntartásuk? "

Először nézzük a höri árát. Már pár száz forintért is választhatunk kedvencet magunknak. Az ár a színtől függ. A gyakrabban előforduló színek olcsóbbak, a nehezebben kitenyészthető színváltozatok pedig kicsit többe kerülnek.

Az alapfelszerelés része a terrárium vagy ketrec. Érdemes jól körülnézni, mert sokféle van és akár használtan is vehetünk jó minőségűt kedvező áron.

Házikó: kb. 500 Ft. Itató: Kb.: 500 Ft. Tálka: kb.: 300 Ft. Mókuskerék: kb.: 500 Ft.

Szintén nagy a választék, többféle árketegóriával találkozhatunk.

Alom: kb. 20 Ft / liter.

Játéknak WC papír guriga vagy papírtörlő guriga. Fészeképítéshez papírtörlő darabkák. Ezek általában minden háztartásban megtalálhatók.

Magkeverék: kb. 600 Ft / kg.

Fontos tudni, hogy apró állatkákról lévén szó, nagyon kevés eleséget fogyasztanak. Naponta elég egy evőkanálnyi magkverék.

Zöldség, gyümölcs, fehérje: Ha almát eszünk, gondoljunk kedvencünkre, adjunk neki egy pici kockát belőle. A zöldpaprika csumáját csak a szemétbe dobnánk, a hörcsögöknek viszont az egyik nagy kedvence. Fehérje gyanánt tegyünk az ujjunk hegyére egy kis tejfölt. Hörink nagy szeretettel fogja lenyalogatni róla. Vagy tegyük egy műanyag kupakba, ennyi elég is neki.

 

Az én szülői véleményem: Egészen más gondolkodású felnőtt válik azokból a gyerekekből, akiknek volt lehetőségük megtapasztalni a gondoskodás és felelősségvállalás élményét egy háziállat társaságában. Hiszen tőle függ, hogy kedvence kap-e enni, inni, tiszta-e a helye? Természetesen ehhez kell a szülői odafigyelés is, hogy rendben mennek-e a dolgok a gyerkőc és a hörcsög háza táján!

 

Ha a hörcsög mellett döntünk, időben szóljunk a Jézuskának! Szerezzünk be minden kelléket, ne az utolsó pillanatban kapkodjunk!

 

Hogy a hörcsögünk is élvezze a Karácsonyi ünnepeket, figyeljünk oda néhány dologra:

 

1. Amikor szállítjuk a hörit, vigyázzunk, nehogy megfázzon!

2. Hörcsög a karácsonyfa alatt!!! Egészen biztos nagy lesz az öröm! Ha több gyerek van a családban, bizonyára mindegyikőjük szeretné majd kézbe venni megsimogatni. Tegyük ezt szép sorban, csendben, nehogy megijesszük az állatkát. Valószínűleg az anyukája és a testvérkéi mellől érkezett hozzánk. Ha megszeretgettük, biztosítsunk neki nyugodt körülményeket, hogy kipihenje az út fáradalmait, az izgalmakat és megismerkedjen új helyével!

3. Ne adjunk neki szaloncukrot, süteményt! Megbetegedhet tőle. A csokit, mint a többi eleséget a pofazacskójába rejtené. Az olvadó édességtől akár meg is fulladhat!

 

Jó levélírást a Jézukának!

 

 

Hírek

 • Megújult kiscsapat
  2014-03-15 19:57:11

  Itt a tavasz, tenyészetünkben is eljött a felfrissülés ideje. Több hörikénk is nyugdíjba vonult, Budapestről pedig új lakók érkeztek. Köszönet értük a Walhalla és Karfiol hobbitenyészetnek, Anikónak és Mariannak. Képek az új csapatról a Hörcsögeink menüpontban láthatók.


   

 • A daganat gyógyítása állatoknál
  2013-09-09 00:59:55

  A hörcsögök egyik jellegzetes betegsége a daganat. 
  ....állatorvosi tapasztalatok alapján a rák gyógyítható az állatoknál DEUTÉRIUM MENTES víz segítségével ... Tovább olvasom

   


   

 • Köszönöm a látogatást!
  2011-03-19 22:58:29

  látogató számláló

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet